Sunday, 9 December 2012

Barang-barang keperluan Ibu yang dalam berpantang

Dalam pantang sebenarnya kita dinasihatkan untuk tidak kemana-mana dan duduk sahaja di rumah selama 44 hari.. Bagi kak, kak memang berkuarantin sahaja di rumah. Pernah kak keluar ubah kereta kak, tok kak nampak, terus dia sound kak. Hehe.. dia siap ceramah kat kak, kata dia, jaga diri elok2, laki ni dia leh cari lain, esok kita kesihatan dah xelok, laki pon dah xmau... hih, berbisa gak tu..

okle, jom tengok barang-barang keperluan ibu berpantang:
  1. Pam susu. Kalo ada budget, beli terus yang double pumping tu, yang letrik punya. Tak rugi punya. Kak punya masa anak kedua ni kak beli pam spectra double pumping. Memang berjasa sungguh pam tu masa berpantang dulu. Kak ingat lagi kak beli set. Oleh sebab kak kekangan bajet, so kak main kutu online. Bayar sebulan rm100. One set kak beli skali dgn postage dalam rm615. masa tu thn 2010.Sekarang ni maybe kos dia lebih kurang jugak. Nak murah, kita kena beli masa ada offer la, tapi yang tu cash. Kutu-kutu ni takder yer kak rasa la. Maybe ada? sila google.
  2. Baju tshirt. Kak masa pantang banyak rembat husband kak punya tshirt. Senang pakai tshirt nak selak2 kan nak bg susu badan. Angin pon masuk banyak
  3. Nursing bra. Kak ada 3 jer kot. Lain semuanya bra biasa... haha... kak taram jer. tapi nursing bra lagi elok, pasal xdek ler rosak bra yg biasa tu. hehe... Sila beli bra yang size besar yer, agak2 le kan breast kita nanti akan mengembang besar mana dgn badan kita nih, haha... breast kita akan mengembang sebab breast aktif memproduce susu buat si comel kita kan... 
  4. Susu tepung. Kita kena minum jugak susu ni.. if tak mahu minum, boleh jer... banyak pilihan yang lain untuk banyakkan susu badan kita. Contohnya ESP shaklee le. Tu pon kalau nak sedap minum ESP tu, boleh minum dengan susu n milo ok. Susu dah sure2 akan pekat ok, n si kecil pon kenyang lama lagi.. jadi leh le dia tdor lebih nyenyak lagi. Masa anak kak yang pertama kak just minum susu anmum, anak kedua pulak kak minum susu kambing hi-goat.
  5. Kain batik. Kak bersalin ceasarian so pilihan kak memang kain batik jer masa dalam pantang sampai le kak rasa yakin tempat ceasar kak tu ok then baru kak pakai seluar. Kak suka pakai seluar yang longgar2.. tak berapa minat nak pakai kain batik.
  6. Pad.. sediakan pad macam kita datng period tip2 bulan tu. sediakan le banyak pon takpa. kak beli 2 bungkus or 3 bungkus kot. Kak bersalin ceasarian, so darah nifas lepas bersalin tu dalam 30-35 hari dah habes kot. kak dah tak ingat. Pulak kak rajin breastfeed anak kak, so memang lagi cepat kering le kan... Kes ni ikot orang jugak, sebab masa anak pertama kak, rasa kak lagi lama kak cuti sembahyang... so setiap orang tak sama, ada yang sampai 2 bulan pon ada baru leh sembahyang.
  7. Pati ikan haruan... kak minum dalam 7 botol semasa kak berpantang.. brand polleney. brand lain pon ada jugak. boleh pilih jer. polleney ada iklan kat tv dulu, adik qaleesya n mak dia, pelakon wan nor azlin tu. 1 hari 1 botol. kak minum masa malam, masa isyak kot. lepas tu kak makan utk malam. Alhamdulillah luka ceasar kak pon semboh dgn izinNya... so kak pon lepas tu boleh le pakai seluar n tak berkain batik lagi dah. seluar kak yang longgar, seluar siam tu..haha... masa pantang tak keuar pi mana, kebetulan kakak siam yang selalu datang meniaga kat kpg kak datang pomot brg2 dia, so kak soping dgn dia je ler... hihi
  8. Set berpantang... ada banyak brand pilihan utk set berpantang ni.. mustika ratu, amway, shaklee, nona  roguy, tanamera n macam2 lagi... Sekarang kak jual shaklee, banyak membe kak, kak rekemen shaklee jer, esp n alfafa dulu masa berpantang ni.. Masa kak berpantang anak pertama kak beli set berpantang amway, malangnyer kak tak guna pon. membazir jer.. rm250 kak dapat member price, dgn member kak yang prihain n baik hati tu. So berpantang anak yang kedua kak tak beli pon set berpantang, malas kak nak labor duit kak lagi nak beli amway lagi, haha... sebab kak dah labor beli double pumping spectra n jgk bayar upah orang yang datang mandikan baby kak, hihi...
  9. Orang urut... jangan lupa yer cari siap2 makcik yang nak mai urut kita masa dalam pantang nanti.. kak urut pada hari yang ke-21 sebab kak bersalin ceasarian. seronok lepas urut. rasa ringan sikit badan ni. yela dalam pantang ni letih, nak tengok anak yang dah ada, nak tengok baby.... kak berurut 3 hari berturut-turut dengan makcik urut kesayangan kak, hihi
  10. Mandian herba... kalo ada dijual leh le beli. kak beli jugak masa anak pertama. ada dalam set bersalin amway tu. sekarng ni memang ada jual online mandia herba tu. anak kedua kak, kak takdak mandi ler dengan mandian herba ni, tetapi setiap hari pagi petang memang kak mandi dgn air panas water heater jer.. yang tu kak memang dah dah pasang siap2 kat rumah mak kak dari kak bujang2 lagi.. kat kpg kak air sejuk weh... tengah hari kalo kak mandi pon on heater... hehe
  11. Stokin.. masa pantang kena pakai stokin, sebab kalo tak pakai nanti badan senang masuk angin.. kak, kalo malam kak pakai, siang jarang2 pakai.. hihi.. tapi adik-adikku pakai yer.. lagi bagus pakai stokin daripada tak pakai..
  12. Getah rambut.. yang ni pon ada.. hehe.. rambut pon kena ikat cekang2.. ikat kuat2.. baru angin tak masuk dalam kepala tu.. baru bebas or kurang sikit sakit kepala tu..
Ok cukup kot, rasanya yang tu je le, yang penting2 yang kak ingat memang kena ada. 

Harap bolehlah dijadikan panduan ye.


Dah baca entry ini, :) , LIKE fanpage kami KenariPutih kat sebelah ni ya! dan Menangi voucher RM60! Maklumat lanjut tentang voucher sila klik kat sini




Lagi entry berkaitan ibu hamil:

Link 1 - Lagi berkaitan ibu hamil

Link 2 - Lagi berkaitan ibu hamil

Link 3 - Lagi berkaitan ibu hamil





2 comments:

  1. akak,,bnda yg letak kt dahi 2 pe lak fgsinya..?ape name ntah...xtaw... mcm herba kot..? ppuan mase pntg slalu pkai..?

    ReplyDelete
  2. o.. yg tu pilis.. bagus pilis tu.. kita letak kat dahi sebab nak bg kurang rasa sakit kepala.. yela, dlm pantang, darah kita ms bersalin dulu byk dah keluar, so ms dlm pantang ni darah kita kena topup balik la.. kat dahi tu, nama dia pilis. ikot la nak pakai pon bagus jgk.. mmg berkesan kalo nak bg hilang sakit kepala... dlm pantang rambut kena ikat cekang2.. nanti xikat kalo, angin masuk pastu mula le sakit kepala, pakai stokin..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...