Sunday, 9 December 2012

Barang-barang keperluan baby yang baru lahir

Persediaan menyambut baby baru... newborn.. cahaya mataku...

Listing untuk barang keperluan baby yang baru lahir:

  1. Baju baby... Ada 4 pilihan. Baju lengan pendek, baju xdak lengan, baju lengan panjang. Siang time boleh pakaikan dia baju lengan pendek or baju yang tak ada lengan. N pakaikan ler dengan sluar pendek. Sian kan panas. Malam pulak pakaikan baju lengan panjang or lengan pendek pon boleh . N pakaikan dengan seluar panjang. Ini boleh didapati di supermarket/pasaraya mcm kat penang tempat kak ni, antara tempat yang best utk soping newborn baby di tesco, sunshine square n jaya jusco, queensbay. kak banyak beli baju kale putih sbb tok kak kata kalo baby pakai baju color putih, senang kita nak tengok kalo ada semut ka, or binatang halus yang sibok nak merayap kat baby kita yer.

  2. Lampin baby... biasa kat supermarket jual dalam bundle 10-12. Brand Anakku.. n macam2 lagi brand kak rasa. Lampin ni kita boleh buat kain utk bedung baby. Kain ni nipis jer, kalo siang-siang tak mau baby kita terkejut so kita boleh bedung baby dgn lampin jer. Kalo baby terkejut nanti dia menangis le kan.. hehe.. so kena pujuk dia bagi dia cool semula..

  3. Tuala baby. buat apa lagi le kan tuala baby ni, pasti le untuk mandikan dia kan, hehe

  4. Barut baby. Kalo barut kak suka soping online, sebab barut online lagi puashati le kak ingat. Or boleh jer upah soh orang jahit jugak. Kat supermarket pon ada barut ni, tapi ianya kecik sangat n pendek kebanyakannya tu. Barut ni penting untuk baby sebab perot baby senang masuk angin. So, bila pakaikan baby dengan barut, kurang le sikit anginnyer tu. baby pon selesa n tak banyak meragam.

  5. Minyak telon ataupon minyak yuyi. Eh macam salah jer yer spelling tu.. Minyak telon baby. Untuk baby yang baru beberapa hari lahir kita biasa sapu minyak telon. Sapu bawah tapak kaki dia, kat ari-ari dia n kat perut dia. kat betis dia pon boleh sapu jugak. Minyak telon ni pon ada banyak brand jugak. Boleh pilih jer yer. Kak biasa guna yang ni.. (spt gambar) n kak jugak sediakan minyak yuyi sebab minya yuyi ni memang membantu menghindarkan baby drpd dijangkiti selsema. Kalo nak sapu minyak yuyi ni kat baby hati-hati yer minyak yuyi ni panas sikit, kulit baby halus mulus lagi, so sapu sikit2 n layang2 sudah yer. 

  6. Wet tissue. Tisu basah ni perlu okay, sebab kalo baby kencing or berak, kita just salin pampers baby jer guna wet tissue, tak payah bawak baby pi toilet. Bukan baby berak banyak n kencing banyak pon. Tapi kalo tahi dia banyak bwk le p toilet yer. lebih afdal kan, hihi. Brand yang kak rekemen, brand Anakku.

  7. Bekas spray air.. spt dalam gambar. buat apa lagi la spray air ni. mestila nak spray ke anu baby time dia kencing n berak n then guna wet tissue le kasi bersih. Awas yer masa guna wet tissue tu, kita kena tgk jugak, takot2 kulit baby ni dia melecet kalo dia kerap berak n kencing. So, sediakan cream utk repair semula skin dia yang nak melecet tu. 

  8. Cream ... Ada banyak brand cream. Kak beli kat farmasi cream tu dlm bekas yang kecik tu. harga dia, rm4 mcm tu. Or ada orang just letak drapolene cream, cream pureen yg warna merah pink tu or johnson cream yang kale biru tu. Tgk le mana-mana cream yang sesuai n ok dgn kulit baby. Or boleh ambil or beli kat klinik jer kalo tak nak beli kat farmasi. 

  9. Lapik getah or changing mat .. buat lapik le. masa nak tukar pampers baby tu.. tgk kat gambar ok rupaya dia. kak dah google dah image2 berkenaan. 

  10. Baby cot... atau katil baby. Kalo anak pertama kak ingat tak payah kot. Kalo anak kedua maybe patut ada, baby cot ni choice lah. Ada pon takpa, takdak pon takpa. Sama macam buai, car seat, stroller, semuanya bergantung kepada keperluan. Anak kedua kak, kak beli baby cot tu pasal kak dah baca dah anak pertama kak suka kiss adik dia. Adik dia dok dalam baby cot, so jarang le dia nak kiss adik dia kan. sebab dia xsampai nak masuk dlm baby cot. awal anak kak dapat adik. umur lagi sebulan nak masuk 2 tahun, adik pon keluar le melihat dunia. Masa adik tdor, dia dapat tgk je ler adiknyer... hehe.. sian dia xdapat nak kiss adik, ibunya tak bagi pasal kekerapan adiknyer di kiss akan membuatkan adik lena daripada tdor.. mula le kan... nak melekat jer dgn mommy ni..dgn abg pon mula le kan nak manja2 lagi.. tak dapat le mommy nak berehat..

  11. Sarung tangan n sarung kaki baby... baby dalam pantang better pakaikan sarung tangan n sarung kaki ni sebab dipakaikan ialah selain jari jemari dia yang maybe boleh mencakar wajah2 dia, dipakaikan atas sebab angin leh masuk nanti n kembungkan perot baby. ye ker? kak pakaikan jer masa time pantang, siang malam...

  12. Car seat ... pilihan... kak ada, sebab bila kak dah keja, kak letak anak kak dalam car seat n hantar dia ke rumah pengasuh

  13. Buaian... pilihan.. kak ada, yg letrik punya, nyenyak anak kak tdor.. dari dalam pantang dia tdor dlm buai.. orang kata tak elok tdor buai letrik ni.. apapon kita kena pastikan baby kita sentiasa selamat dengan penggunaan buaian ni. sila search apa yang patut kita buat untuk pastikan buai baby selamat. Kak belum ada lagi entry pasal ni, kak akan buat entry pasal buaian letrik ni..

  14. Cotton buds yang saiz kecil... utk bersihkan telinga baby n maybe pusat dia jugak ok after pusat baby dah luruh. N hidung dia jugak... kena bersihkan kot2 ada tahi hidung n hingus kan ...

  15. Minyak gamat... standby if baby or mak baby ke yang masuk or naek hangin.. hihi

  16. Espirit... kak tak sure spelling dia, tapi ni macam cecair liquid le kan, kita sapu kat pusat baby ok, bila alat yang kepit pusat dia tu dah tertanggal or kita biasa ckp pusat dia dah luruh, sebab kita nak make sure pusat dia bersih n bebas drpd dijangkiti kuman or nanah ke.. Biasa after kita bersalin, kita mintakle kat doctor or nurse. Biasa memang nurse bagi. Or kita boleh beli kat farmasi or klinik. Bagitau le kat pharmacist or nurse kat klinik tu dia tau punya.

  17. Micozol cream.. kak jgk tak berapa sure ada tak nama lain bagi cream ni. tapi kak biasa spare micozol cream ni kat baby kak masa kak dalam pantang sebab bila kita susukan baby dekat lidah n dalam mulut baby nanti akan ada bekas susu kita or susu fm yang dia minum, ada 2 cara nak hilangkan bekas susu tu, 1 kita bg dia air masak sikit. n 1 lagi kita sapu sikit micozol cream ni kat lidah dia. Biasa baby yang fully bf dia memang tak nak minum air masak, dia nak susu mak dia jer... hihi.. bijak betul baby ni kan...

  18. Botol susu.. botol susu ni biasa ada 3 saiz, 60 ml, 120 ml n 240 ml. baby yang baru lahir, biasa kita bagi dia minum susu sikit jer. Kalo kita perah susu kita n then kita letak dalam botol susu, just kita bagi dia botol susu yang kecil dlm 60ml tu pon dah mencukupi, ini cuma terpakai ketika baby dalam umur 1-15 hari macam tu. Bila lepas tu, dia dah mula minum banyak susu. Susu badan pon kan main lagi dia minum. Sampai letih le ibunya dia bergayut.. so, botol susu kena tukar le kan.. 120 ml pulak le kan.

  19. Puting botol susu jangan lupa.

  20. Berus untuk basuh botol susu.

  21. Minyak zaitun or olive oil... ni kena ada jugak, utk sapukan pada kulit baby n belakang telinga baby. Kadang2 belakang telinga baby ada macam kerak2 sikit. So kita sapu minyak zaitun bagi kerak tu lembut n lama2 dia tanggal le sendiri. Jangan kita cabut, leh berdarah nanti telinga baby sebab ada kerak tu maybe melekat kat telinga baby.

  22. Pampers new born... paling penting sekali ni yer... buat apa lagi.. beli saiz newborn utk baby yang baru lahir ni. lepas size newborn, pampers size S, then size M, size L, size XL. ikot le yer baby besar mana. Baby dalam pantang biasa pakai size newborn then dia pakai size S.

  23. Cloth diaper... ni utk baby yang mana mak dia nak pakaikan anak dia dgn cloth diaper. Banyak jual online, cantik2 belaka coraknyer.. boleh google sajer yer... Kak tak pakaikan anak kak dgn cloth diaper ni pasal kak xrajin nak membasuhnyer. Pilihan kak lampin pakai buang. Tapi cloth diaper ni pon bagus jugak yer. Kalo berkeinginan nak pakaikan baby cloth diaper, sila google saja yer. Cloth diaper ni boleh jimatkan duit kita beli pampers. hihi. Tapi kena rajin ler membasuhnyer.

  24. Susu spare, tin kecik jer. Susu ni buat spare je yer.. baby dalam pantang lagi elok kalo minum susu badan ibunya sahaja. Lagi mak dia produce banyak susu lagi le tak payah langsung nak bagi anak dia susu formula. Kak memang kak spare. Anak kak masa dalam pantang memang kak banyak bagi dia susu badan. Kak ada bagi jugak susu formula. Tak habis pon susu formula tin yang kecik tu sebab anak kak banyak minum susu badan lagi semsa kak dalam pantang.

  25. Pam susu. Kalo ada budget, beli terus yang double pumping tu, yang letrik punya. Tak rugi punya. Kak punya masa anak kedua ni kak beli pam spectra double pumping. Memang berjasa sungguh pam tu masa berpantang dulu. Kak ingat lagi kak beli set. Oleh sebab kak kekangan bajet, so kak main kutu online. Bayar sebulan rm100. One set kak beli skali dgn postage dalam rm15. masa tu thn 2010.Sekarang ni maybe kos dia lebih kurang jugak. Nak murah, kita kena beli masa ada offer la, tapi yang tu cash. Kutu-kutu ni takder yer kak rasa la. Maybe ada? sila google.
Eh, dah no.25? no. 25 tu sebenarnya keperluan ibunya, bukan anaknya... ok jom tgk seterusnya keperluan ibunya pula... sila klik...


Dah baca entry ini, :) , LIKE fanpage kami KenariPutih kat sebelah ni ya! dan Menangi voucher RM60! Maklumat lanjut tentang voucher sila klik kat sini





7 comments:

  1. tq dik.. yela.. ini just sbg guides saja. utk mommy2 baru n br nk timang anak 1st time.. kdg2 kenapa nak barut, nk sapu minyak maybe kurang infos lagi.. guides kak pon cuma sekadar panduan saja.. baby ni kdg2 dia nangis2 smp kita xtahu dah nak bt apa.. :)

    ReplyDelete
  2. mule2 tgk pic 2 konpius gak sbb ade spray...ingtkn utk ape td.... hihi

    ReplyDelete
  3. hihi.... hale.. dulu kak pon heran ms time2 tak ada bb duu.. bt apa la spray tu kan.. hihi.. rupanya2 nak spray montot.. ahaha

    ReplyDelete
  4. layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

    hamper barangan bayi pada harga berpatutan..utk diri sendiri @hadiahkan kpd kenalan..

    maaf tumpang iklan

    (alat senaman utk kempiskan perut pun ada dijual..kegunaan lps besalin nti..kurus kembali)

    ReplyDelete
  5. Hadiahkan diaper cake dari kami kepada family or rakan2 yang baru dapat baby atau sebagai hadiah hari jadi. Sila lawat page kami di www.facebook.com/DiaperCakeMalaysia

    Order la sekarang!

    ReplyDelete
  6. salam,espirit tu ubat dia warna kuning ye?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...