Friday, 21 December 2012

Baby Language

Salam to everyone..

Terima kasih daun keladi, kerana sudi menjengah KenariPutih lagi :))

Berbalik kepada topik di atas, baby languange ni kak kenariputih start dapat tahu from my closest kak.. kak nafizah... waktu tu tahun 2009, kak dapat roomate baru kt ofis.. kak nafizah ni la... memula kak dapt tahu kak akan dapat rakan sebilik, kak frankly speaking la memang ada sikit risau takut roomate kak tu tak leh serasi dengan kak... n kak pon takot jugak kot2 kak pon takleh serasi dengan roomate baru kak tu.. but lepas dah beberapa hari berkenalan dengan kak na.. kak rasa lega..sebab kak na bak kata memang rasi le dengan kak... hehe.. kan kak na ku kan? dulu kat ofis kak dok sorang2 dalam bilik, tak ada roomate, hihi, bosan weh.. sejak ada kak na kak kenari sentiasa ada peneman buat sembang2.. selalu la kami sembang2 pasal topik macam2.. sampai le kak na cerita kat kak pasal baby language ni.. so kak pon google la...

Kak na cerita kat kak, baby ni bila dia menangis/gheyau actually naturalnya dia sedang bercakap. wow, baby dah boleh cakap? so kak pon makin interested la dengar.. dibawah lebih kurang dialog kak dengan roomate kak:

kak kenari : baby tu cakap apa kak?
kak na      : la hang ni, dia cakap le apa yang dia nak, dia nak soh tukaq pampers ka, perot dia kembung ka, dia lapaq ka, dia mengantok nak tidoq ka, dia nak sendawa ka...
kak kenari : owo... cam gitu... betoi ka kak?
kak na      : kalo anak hang gheyau nanti hang cuba dengaq bunyi dia gheyau.. bunyi apa?
kak kenari : sama je saya dengaq..tapi tak perasan la pulak kalo kita dengar betul2 kan kak?
kak na      : haa memang la kena dengaq betul2..
kak kenari : okla satg balik rumah anak saya gheyau saya dengaq betul2 apa dia nak...
lepastu kak kenari pon google la.. hasil yang kak kenari dapat macam ni..

Baby sounds = apa baby cakap
Eh       =  pls burp me/ pls sendawakan saya
Neh     =  i'm hungary/ saya lapar
Eairh    =  i'm air/ perot saya kembung
Heh     =  pls change my pampers, im poo poo / pls tukar my pampers, saya poo poo
Owh    =  i'm sleepy/ saya mengantuk

okla sambung balik cerita dialog kak kenari putih dengan kak na tadi :

kak kenari : kak mana kak tau pasal ni..
kak na       : lama dah.. kak tengok kat tv
kak kenari : cerita apa kak?
kak na        : oprah winfrey show
kak kenari : ooowe.. saya selalu gak tengok oprah winfrey show tu, tapi masa saya tengok oprah tengah interview tom cruise how dia melamar katie holmes tu, hehe
kak na        : hang ni.. yang tu kak tak tengok.. haha..
kak kenari : masa kak tengok yang baby language tu dia cerita apa lagi kak?
kak na         : dia tunjuk la mommy2 ni, depa pegang le baby depa masing2.. so bila baby depa gheyau depa dah familiar dengan sound yang baby depa buat, automatik la depa tau baby depa nak apa, nak soh tukaq pampers ka, perot dia kembung ka, dia lapaq ka, dia mengantok nak tidoq ka, dia nak sendawa ka...
kak kenari  : lepastu depa buat apa baby depa nak, so baby depa pon senyum la kak dah mak dia buat apa baby tu nak?
kak na         : hala, macam tu la...
kak kenari  : senang kan kak macam tu kalo kita betul2 familiar baby kita buat sounds apa..
kak na         : haa, satg balik bila anak hang gheyau hang dengaq betoi2 apa anak hang nak..
kak kenari  : baikla kak :)
Masa kat rumah, bila baby kak kenari gheyau.. (masa ni anak kak kenari baru sorang, umor 3 bulan) husband kak kenari soh kak kenari bagi susu kak kenari kat anak kak kenari ni.. tapi dia refuse pulak... dia gheyau lagi.. kak kenari pon kata la, cuba dengar betul2 sound nangis dia ni macam mana.. kak kenari dengar eairh.. husband kak kenari dengar... eh..

Hehe.. entahle sebab nak dekat2 sound tu kan... lepastu baby kak kenari bunyi lagi... kak kenari dengar bunyi eh pulak...
Haha.. apa2 la... ok ... tukar pampers dia...
Last2 lepas tukar pampers tu.. kak kenari n husband kak kenari dengar bunyi owh... ok.. maksudnya dia dah nak tidoq... apa lagi kak kenari letak le baby kak kenari dalam buai... dia senyum n teros mangli2 n tidor..

Itu le cerita dia... pastu kak kenari pon google la lagi utk lebih tahu lagi pasal baby language ni... dok baca la.. macam2 la jumpa... yang paling tiptop mestila dunstan baby language!
Lain antara info yang kak kenari nak kongsikan, memang baby, antara yang dia buat memang 5 sound tu.. tapi bila parents or pengasuh dia ignore, dia dah tak buat dah bunyi tu.. dia buat bunyi lain la sebab dia ingat parents/pengasuh tak faham dia punya language so dia macam merajuk le...heh, shian..

So, untuk baby kak kenari yang no.2 tu, masa dia dah lahir n dalam pantang, kak kenari dah tulis siap2 sounds yang baby buat ni.. bila dia menangis, kak kenari pon tau le apa dia nak, so baby kak kenari yang no.2 tu lebih mudah diuruskan... tak macam masa kak kenari dengan baby sulong dulu maa dalam pantang... banyak yang kak kenari tak tahu, banyak mak kak kenari yang handle utk tenangkan baby.. hihi.. tqsm mak! :)

Ok, layan gambar2 n 1 video kat bawah ni kak kenari link dgn youtube url, semuanya daripada website dunstan baby language..


Dan yang ni video tu, from youtube, jom layan...





Okay.. nak tgk banyak lagi search saja kat youtube...

Jom tengok entry2 lain pulak.

Lagi pasal mommy n baby:







No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...