Friday, 1 February 2013

Omega Guard Shaklee: Kebaikan dan Kelebihan! Cergas + Cerdas!

Salam to everyone...

Kak kenari nak sambung cerita pasal omegaguard shaklee lagi. Memang kebaikan dan kelebihan omega-3 ni  telah di akui sejak dolu2 lagi. Dulu kak kenari tau kalo sebut omega yang memula dok bermain di fikiran kak kenari jam tangan omega. haha.. mula le teringat kat model2 jam tangan omega..hihi.. antara selebriti yang kak kenari ingat sebab kak kenari minat sama kan..amy mastura n amber chia.. hih betul ke tu spelling amber chia.. haha.. maaflah yer kalo salah... berbalik cerita omegaguard shaklee ni.. kelebihan dan kebaikan dia memang bebaloi dengan harga dan kualiti. Macam omega guard shaklee ni 1 botol ada 90 biji. Kalau 1 hari kita makan 1 biji =3 bulan kan.. Sebenarnya kita makan 3 biji pon kita dah boleh rasa kesan dia, tapi kena konsisten la tau! Jangan skip-skip.. Yang pasti otak kita rasa cerdas, badn kita rasa cergas!

Ok, ni pasal omega guard shaklee ni, macammana dia bekerja bila dah masuk dalam badan kita. Kena tau jugak le kan serba sedikit tentang omega guard shaklee ni. Kelebihan dan kebaikan dah tau dah memang banyak. Badan cergas, otak cerdas sememangnya merangkap point dan bonus utama untuk kita :)

Omega guard shaklee adalah mengandungi asid lemak omega-3. Asid lemak omega-3 ni ialah asid lemak penting yang tak dapat dihasilkan oleh badan kita. Oleh itu, amat perlu untuk kita dapatkan asid lemak omega-3 ini daripada sumber makanan. Banyak makanan yang memang ada asid lemak omega-3 ni. Antaranya telur, ikan salmon, walnut, flaxseed, kacang soya, ikan sardin dan minyak canola.

Bawah ni kak kenari list sikit, contoh2 sumber omega asid lemak ni. Ada 3 jenis asid lemak tak tepu ni iaitu ALA (boleh ditemui dalam sumber tumbuh-tumbuahan), DHA & EPA (boleh ditemui dalam ikan dan kerang). Seperti yang kita tahu, omega guard shaklee ni merupakan minyak ikan tulen di dunia yang megandungi spektrum penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Kat bawah ni kita tengok contoh makanan dan contoh asid lemak omega yang akan kita dapat kalau kita makan makanan-makanan yang kat bawah ni:

1. Flaxseed - sumber ALA
2. Ikan Salmon - sumber DHA & EPA
3. Telur - sumber DHA
4. Walnut - sumber ALA
5. Kacang soya - sumber ALA
6. Ikan sardin - DHA & EPA
7. Minyak canola - ALA

Ok tu serba sedikit pasal sumber-sumber dan contoh omega asid lemak yang akan kita dapat. Lagi satu yang kita kena ingat omega asid lemak daripada asas tumbuhan iaitu ALA tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA dengan berkesan oleh badan kita. Bukan maksud kak kenari kata sumber tumbuh-tumbuhan tak bagus. Just ini guides sahaja la. Omega asid lemak kan ada omega-3, omega-6 dan omega-9. Yang shaklee omegaguard ni omega-3 asid lemak. Shaklee pilih nak create omega dia daripada sumber ikan laut air sejuk. Ikan laut air sejuk ni kaya dengan sumber DHA & EPA tau. Senang, bila kita makan suplemen omega guard shaklee ni badan kita teros dah dapat kebaikan dan kelebihan DHA & EPA. Tapi kalau kita ambek omega asid lemak daripada sumber ALA badan kita kena pindahkan ALA tu kepada DHA & EPA dulu. Tak semua sumber ALA dapat badan kita pindahkan dengan berkesan ke bentuk DHA & EPA. Oleh sebab tu omega-3 yang shaklee punya ni dipilih daripada sumber ikan laut air dalam yang dah memang kaya dengan DHA & EPA.

Nanti kak kenari cerita detail lagi pasal 7 sumber diatas tu. Ok sampai sini dulu.

Dibawah, jom layan lagi gambarajah pasal omega asid lemak ni..


Bertemu nanti di next entry pasal omega asid lemak ni. 

Dan jika berminat nak dapatkan omega guard shaklee ni, hubungi kak kenari ye. 0174556648 (KenariPutih). Emel: kenariputih9727@gmail.com.

Dah baca entry ini, :) , LIKE fanpage kami KenariPutih kat sebelah ni ya! dan Menangi voucher RM60! Maklumat lanjut tentang voucher sila klik kat sini


Lagi entry menarek tentang OMEGA:Omega Shaklee: Otak cerdas! Tenaga Hebat! Hilangkan Keletihan Kita!

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...