Sunday, 27 October 2013

Tip-tip nak pilih kolagen jangan heran laki korang cari lain

Salam and Goodday everyone,

Apa kabar? Kak kenari harap semuanya sihat belako ye. ;) Kak kenari tiba2 selsema. Kat luar rumah kak kenari baru sudah hujan rintik2. Kak kenari tak keluar rumah pon. Cuma pagi tadi keluar pergi kedai beli ayam mentah n benda2 nak masak hari ni. Hihihi. Okla 1 hari ni merajinkan diri masak2, layan anak2. semalam akhirnya baju yang bergunung tu akhirnya selesai jugak kak kenari lipat sampai habis. hihihi.. Okla, untuk kali ni kak kenari nak cerita pasal kolagen lagi. Kali ni kak kenari nak cerita pasal tip-tip nak pilih kolagen supaya bak kata heran apa laki cari lain, 1 pergi 10 mari, hahaha....

Biasala hidup kita ni kan, bagi kita wanita merangkap isteri ni hari kerja biasa kita pergi pejabat. Hari cuti kita jadi bibik. Hehe.. Yela segala2 nya begitu banyak kita nak buat. Hihi. Jadi isteri mana kita boleh nak dok saja, laki kita pon menyampah. Macam kita jugak tengok laki kita dok goyang buat benda ala bujang kita nyampah ye dak. Hahaha.. Kita suka kalau laki kita sama2 buat kerja2 rumah, sama2 layan anak... Hehe.. 

Okla, jom straight forward topik kita ok, tip-tip nak pilih kolagen untuk tak begitu heran kalau laki kita cari lain. Haha.. Korang jangan heran lak yer kak kenari dok ulang laki cari lain, laki cari lain.. Kalau laki ku cari lain, baru der... Haish.. Ahaha... Senang kata kak kenari pon tak mau laki cari lain walaupun dah tentu ada 10 dok beratur sudi dengan ai lagi...hahaha... Jadinya kalau tak mahu tu pengetahuan mengenai kolagen harusla ambil tahu. Sebab bila umur makin dok meningkat, kolagen dalam badan makin dok menyusut. Kulit kita pulak makin dok kusam dan dah tak anjal lagi. Dah mula la dok pelan2 kendur dan pelan2 dok layut tang sana sini. Badan pon dah mula lenguh sana, lenguh sini, sakit kaki, kebas kaki, lenguh tangan, lenguh kaki, sakit-sakit sendi. Tu semua tandanya kolagen kita dah tak mau perform well la. Nak perform well lagu mana... umur dok meningkat, kolagen dok menyusut, kita buat dek je ke kolagen tu, tak usaha pon nak topup kolagen tu. Sama la macam kereta kita ni kan, kalau tahu naik je, servis kereta balok, kereta pon meragam le kan. So same goes untuk badan kita, normal la lenguh sana sini, layut sana sini, hihihi... 

Ok, kalau kita sayangkan diri kita ni dan mahu bebas daripada suami or laki kita kata kita layut, kendur, kedut, lenguh kaki, lenguh tangan, lenguh badan, harusla kita topup semula jumlah collagen dalam badan kita. Takkan nak biar sajakan. Kata nak cantik, lawa, anjal, montok2 kan ;)

Kolagen banyak di pasaran, tinggal nak pilih yang mana mau saja kan.  Awas ya, hati-hati dengan jenama kolagen yang korang nak beli tu. Pastikan kolagen yang menjadi pilihan korang tu kolagen yang kategori selamat, berkesan dan semulajadi. 

Saintifiknya, kolagen dalam badan kita mula menyusut bila usia kita mencecah 25 tahun dengan pengurangan 1.5% setiap tahun. 1.5% kemerosotan kolagen ni ialah kemerosotan kolagen semulajadi tau belum lagi sebab dan faktor-faktor lain serta punca-punca lain yang sebabkan kolagen ni akan drop atau menyusut dengan drastik lagi, hehe... 

Selain kemerosotan semulajadi, of courselah sebab amalan diet yang tak seimbang, pencemaran alam dan akibat serangan radikal-radikal bebas setiap hari. Empat sebab ni dah cukup untuk mempercepatkan lagi proses penuaan sebelum usia. Haa, takut kan atau mesti kitabpon tak mau dengan statement conversation macam kat bawah ni:

A: Umur berapa?
B: 26 tahun
A: o.. muda lagi. I thought you 36 years. Sorry...

Conversation ni very the laser kan. Hehe.. tapi A is clear kan. Tak kutuk belakang. Kalau A puji B or A tak cakap apa, maybe A dok cakap dalam hati tengah briefing B, hehe... Tah2 A kutuk B rapat tak hengat, hehehe...

Sekarang ni walaupun ada orang tak kisah umur 26 nampak macam 36 (tua 10 tahun tu beb! Hihi..) ... Atau maybe husband or laki dia pon jongos kot, hehehe... tak boleh belah kan statement ni... hahaha... takpa, yang paling penting korang jangan jongos-jongos. Muka, kulit tu kena cantik n lawa macam Izara Aishah, baru la laki a.k.a husband korang rasa terancam. Bini aku lawa, cun melecun, aku sayang bini aku :-D. Jangan pulak ada laki kasanova datang nak mengorat bini aku. Aku menyesal tak sudah bini aku jatuh cinta dengan laki kasanova. Tak layak laki lain untuk bini aku yang cun-melecun, cantik luar, cantik dalam, patutnya aku satu-satunya laki n suami bini aku dunia akhirat! 

Ok la berbalik cerita kolagen tadi, tip-tip penting yang korang kena tahu dalam nak pilih kolagen yang terbaik dan tulen di pasaran. 

Firstly, kena tau ada dua sumber utama kolagen, iaitu bovined derieved collagen (kolagen sumber lembu) dan marine derived collagen (kolagen sumber laut dalam). Ambil perhatian ya, kolagen sumber laut dalam biasa lebih tinggi harganya daripada kolagen sumber yang lain. 

Perbezaan antara dua kolagen ni, sumber marin dan sumber lembu:

Kolagen sumber marin adalah 60% lebih asli daripada kolagen sumber lembu. 

Jadi korang buat pilihan bijak ok, lagi elok kita dapatkan kolagen ni melalui makanan daripada kita dok suntik sana sini sebab nak anjal dan montok-montok kan. Sebab kolagen melalui suntikan agak merbahaya. Kolagen melalui suntikan ini, cenderung menggunakan kolagen daripada sumber lembu. Prosedur suntik menyuntik ini sekiranya tidak dilakukan dengan baik, boleh mengakibatkan kulit muka jadi kembung atau bloated. Fuhh, seram tumkan.... Mintak simpanglah! 

Kalau geng2 selebriti ramai gak yang ada buat la kalau korang perasan. Tengok pon kita tau, hehe.. Tak payah artis hollywood, bollywood, artis malaysia pon ramai yang buat, hehe.. trend kot kan, hehe.. Kak kenari memang tak berani la. Pulak lagi prosedur suntik menyuntik ini perlu diulangi selepas beberapa bulan, sebab prosedur yang dah dibuat sebelum ni telah di metabolismekan oleh badan kita. Jadi haruslah suntik lagi kalau nak stay anjal dan montok kan. Sanggup ke korang nak kena suntik pulak lagi. Lama-lama sampai dah tak dak nak suntik kat mana lagi. Habis semua tempat dah kena suntik... Hahaha...hajat nak jadi anjal, montok sana sini tak kesampaian tapi muka dan kulit jadi kembung/bloated sana sini. Seram tu kan.... Duit dah melayang, tapi hasilnya langsung menyeksakan! Orang lain tengok pon seram! 

Jadi, semestinya elok lagi kan korang pilih kolagen daripada sumber makanan. Pilihlah kolagen sumber makanan daripada sumber marin air laut dalam. Pastikan juga kolagen tersebut selamat, sentiasa berkesan dan semulajadi. Kalau tanya kat kak kenari, kak kenari recommend kolagen jenama shaklee la, collagen powder shaklee ;)
Dijamin tak menyesal berbelanja untuk amalkan kolagen jenama shaklee ni. ;)

Kolagen terdiri daripada tidak kurang 28 jenis. Contohnya kolagen jenis 2 adalah bagus untuk sendi. Manakala untuk kulit, kita perlukan kolagen jenis 3 dan jenis 7 untuk anti kedutan. 

Secondly kena tau, dan kena pilih kolagen yang bermolekul ringan di pasaran. Berat molekul untuk kolagen di ukur dalam unit dalton. Saiz kolagen yang lebih kecil adalah lebih bagus dari segi penyerapan yang optimum serta kesan yang lebih cepat. Dan dari segi harga, tentulah yang lebih best dan kualiti itu sangatlah berbaloi dengan harganya. Yela beb, nak dapatkan sumber kolagen di perairan laut dalam bukan satu perkara yang semudah ABC. Perlukan equipment dan perancangan yang teliti kan. Jadi semuanya akan masuk dalam kos modal, hehe...

Berbalik cerita tadi, kolagen yang patut menjadi pilihan korang sekali lagi diulang mestilah kolagen yang bermolekul sangat ringan. Kalau korang jumpa 5,000 dalton dan 1,000 dalton, jadi korang mesti buat pilihan bijak pilih kolagen yang ada 1,000 dalton tu. Dilulang sekali lagi, saiz kolagen yang lebih kecil adalah lebih bagus dan dari segi penyerapan lebih optimum, mudah diserap oleh badan serta berikan korang kesan yang lebih cepat.

Thirdly, pilih kolagen yang mempunyai antioksida yang tinggi untuk kurangkan dan kawal proses penuaan, terutamanya untuk protection kulit kita daripada sinaran UV.

Fourthly, pilih kolagen daripada jenama yang trusted brand.

Fifthly, pilih kolagen yang tahan lasak. Contohnya macam kolagen daripada sisik ikan merah ni. 

Kalau korang nak baca detail tentang collagen tahan lasak yang best ni, klik kat link yang kak kenari dah bagi tu ok :D

Ok, yang tu saja 5 ciri kolagen yang kak kenari recommend kat korang. Lain2 tu hanyalah nak mengingatkan korang supaya korang sedar badan korang makin menyusut kolagen. Kalau nak laki kramg gembira, korang pon sama-sama jugak gembira, topup la kolagen tu. Lagipon bulan ni ada promosi untuk collagen jenama shaklee. Hihi. 
Memang patut rembat promo untuk collagen powder shaklee ni. Pulangannya memang berganda. 

Dapat free membership shaklee. Haa, dah pulak dapat free membership, next month tu dapat bonus shaklee tau. Menarik sangat. Untuk bulan oktober yang tinggal beberapa hari lagi ni, memang best sebab kalau beli 6 kotak boleh dapat free 1 kotak. Haa best sangat kan :D. Boleh la kita ajak kawan2 pon beli sekali kumpul order untuk 1 resit. ;D

Untuk dapatkan kolagen jenama shaklee ni hubungi kak kenari tau! Orait, yang berminat tu mesti hubungi kak kenari. ;D. Konsultansi dan harga best semuanya dalam pakej kak kenari :D

Your Shaklee Independent Distributor; 

 Jannah (ID: 910562) 


 Tel/SMS/WhatsApp : 017-4556648

 FB Fanpage & Blog : KenariPutih


 URL Blog: http://kenariputih9727.blogspot.com/


 URL FB Fanpage: http://www.facebook.com/KenariPutih9727


 Email: kenariputih9727@gmail.com









2 comments:

  1. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya. Terima kasih.

    ReplyDelete
  2. Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 18
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...